Existuje niekoľko spôsobov, ako sa vyhnúť uhryznutie, ktoré vyvoláva svrbenie od najväčšieho škodcu leta: komára. Nosenie odevu s dlhým rukávom a poliatím sa repelentom proti hmyzu môže pomôcť, ale vyhýbanie sa niektorým nápojom – najmä alkoholu – vás môže ďalej chrániť. Podľa štúdie z roku 2010 o preferenciách hryzenia komármi robí pivo ľudí atraktívnejšími pre mizerných škodcov.
Vedci zistili, že Anopheles gambiae, druh komára z rodu zodpovedného za prenos malárie, bol viac priťahovaný ľuďmi, ktorí konzumovali pivo (v porovnaní s tými, ktorí konzumovali iba vodu), a výsledky boli zrejmé už 15 minút po tom, čo ľudia začali piť. Iné štúdie priniesli podobné zistenia; pri jednom skúmaní role alkoholu pri výbere jedla proti komárom bolo zistené, že tí, ktorí vypili len jedno 12-uncové pivo, boli pravdepodobne hmyzom otravovaní. Nie je jasné, prečo pivo pripravuje ľudí, aby sa stali obeťami uhryznutia, hoci niektorí vedci sa domnievajú, že by to mohlo byť čiastočne spojené s telesnou teplotou; alkohol rozširuje krvné cievy, čo je proces, ktorý mierne zvyšuje teplotu kože a tiež nás núti pot, dva faktory, ktoré môžu priťahovať viac hladných komárov.
Na to, že sú komáre takým drobným hmyzom, sú neuveriteľne efektívne vo svojej schopnosti hodovať na väčšej koristi. Ich proboscis – čiže ústa – sú vytvorené zo zložitého systému, ktorý zahŕňa šesť ihlovitých ústnych častí zvaných stylety; keď komár uhryzne, stylety sa používajú na hľadanie blízkych krvných ciev. Vďaka tomu je práca komára s hľadaním jedla rýchla a jednoduchá – nutnosť, keď večera prichádza s rizikom, že bude plácnutý.